keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Ehdokkaaksi asettautuminen - ei ihan läpihuutojuttu

Täysin irrallaan puolueista ehdokkaaksi asettuminen ei ole kovinkaan yksinkertainen juttu. Ikivanhoja säädöksiä ja byrokratiaa ja paperia toisen perään. Esimerkiksi nyt kun lähdemme sitoutumattomien yhteislistalla täällä Virroilla ehdokkaiksi, pitää jokaisen täyttää 4 lomaketta ja vielä sen lisäksi valitsijayhdistyksen perustamisasiakirja. Perustamisasiakirjaan täytyy laittaa vaaliasiamiehen tiedot, hänen varamiehensä tiedot sekä 10 henkilön allekirjoitus, syntymäaika ja osoite. He ilmoittavat näin tukevansa ehdolle asettumista. Sen lisäksi vielä pitää erikseen täyttää lomake, johon tulee kaikkien yhteislistalle asettuvien ehdokkaiden nimet ja vaaliasiamiesten allekirjoitukset. Puolueiden ehdokkailla on helpompaa, ei tarvitse allekirjoittaa kuin yksi ainut paperi.

Selväähän se, että tämänkin systeemin ovat kehittäneet aikanaan vannoutuneet puoluepoliitikot, joiden mielestä politiikkaa on mahdotonta toteuttaa irrallaan puolueista. Ajatellaan, että kun tehdään puolueiden ulkopuolella ehdokkaaksi lähteminen näin vaikeaksi, ei kukaan viitsi lähteä ja pysytään puolueissa. Vaalilaki kaipaisi siis uudistamista ainakin näiltä osin.

Äsken yritin tehdä OAJ:n kuntapäättäjätestiä, no heti alussa siellä luki, että se on tarkoitettu PUOLUEIDEN nimeämille kuntavaaliehdokkaille. Lopussa kävi ilmi, että alasvetovalikosta piti valita puolue tai ei päässyt eteenpäin. Laitoin palautetta asiasta, toivottavasti muuttavat sen, ja toivottavasti muut vaalikoneet ottavat huomioon valitsijayhdistysten ja yhteislistojen ehdokkaat.

Edit: Näköjään Ylen ehdokaskoneessa sama homma, tämähän menee täysin palautteen kirjoitteluksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti