sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Valtuuston valta

Valtuusto on kunnan asukkaiden valitsema kunnan ylin toimielin. Valtuusto käyttää kunnan päätösvaltaa, jollei ole toisin säädetty. Kunnan ylin poliittinen päätösvalta kuuluu valtuustolle. 

 

Näinhän sen pitäisi olla, mutta onko se? Ei ainakaan  Virroilla, valtuusto on vähitellen vuosien kuluessa antanut vallan pois itseltään. Me tämän kauden valtuutetut olemme antaneet sen luisua erityisen pitkälle varsin pienen piirin haltuun. Vasta viimeksi kuluneen vuoden aikana olen itse saanut ahaaelämyksen, ja ymmmärtänyt, että näin asia tosiaan on. En siis halua mitenkään väittää tässä asiassa toimineeni paremmin kuin muutkaan. Jotenkin sitä vaan on mennyt systeemin mukana ja ajatellut, että näin se kai kuuluu olla.

Valtuustosta 10 henkilöä kuuluu kaupunginhallitukseen, sen lisäksi hallituksen pöydän ympärillä istuvat valtuuston puheenjohtaja sekä kaksi varapuheenjohtajaa. Nämä 13 valtuttettua ovat jollain tasolla perillä asioista, koska ne yleensä käsitellään hallituksessa ennen valtuuston käsittelyä, ellei sitten ole sattunut nukahtamaan kokouksen aikana (sitäkin on nähty tapahtuneen). Nykyisessä systeemissä muut valtuutetut saavat hyvin vähän tietoa käsiteltävistä asioista, tiedon määrä riippuu täysin siitä, paljonko tietoa esimerkiksi hallituksen jäsenet jakavat valtuustoa edeltävissä  mahdollisissa ryhmäkokouksissaan. Toisinaan pelkän esityslistan perusteella asiasta saattaa saada jopa väärän käsityksen, jos ei etukäteen tiedä asian taustoja.

Viime vuonna valtuusto kokoontui vain viisi kertaa, se on todella vähän, kun valtuuston kuitenkin pitäisi olla se kunnan ylin toimielin. Nyt se vain hyväksyy ennalta jo valmiiksi "pureskellut" asiat.
Nykyinen valtuusto on jopa jotenkin lamaantunut ja hiljainen. Onko niin, että herrasmiesmäinen, korrekti ja  kantaaottamaton valtuuston puheenjohtaja on jo mennyttä aikaa ja yksi syy siihen, miksi valtuusto on nykyään luisunut pelkäksi leimasimeksi?

Eiköhän nyt oteta itseämme niskasta kiinni kun uusi valtuustokausi alkaa, niin vanhat kuin uudetkin valtuutetut. Annetaan valtaa valtuustolle, vaaditaan kokouksia useammin ja asioita enemmän valtuuston käsittelyyn ja huolehditaan, että valtuusto osallistetaan  mukaan asioiden valmisteluun. Ei niin, että viisi päivää ennen kokousta valtuutettu saa esityslistan, jossa asiat pintapuolisesti kerrotaan. Vaan niin, että asioita käsiteltäisiin vaikkapa erillisissä valmisteluistunnoissa, täytyyhän jokaisen valtuutetun olla perillä asioista, joista päättää.

 Kuvan lähde: Google maps




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti