tiistai 21. maaliskuuta 2017

Eilinen valtuuston kokous - koulua ja hallia

Yhtenäiskoulu

 

Eilen sitten viimeinkin Virtain kaupunginvaltuusto teki päätöksen yhden uuden yhtenäiskoulurakennuksen rakentamisesta, johon tulee tilat 500:lle peruskoululaiselle ja 50 eskarille. Hieno päätös! Nyt vaan pitää suunnitteluun panostaa, ja rakentamiseen. Ettei tehdä hätiköiden. Onneksi tuntuu, että kaikilla viranhaltijoilla ja päättäjillä on yhteinen näkemys siitä, että kunnolla on tehtävä. Rehtori Kangasluoma arvioi eilen, että koulu voitaisiin ottaa käyttöön syksyllä 2021. Toivottavasti Rantatien koulun sisäilma saadaan terveelliseksi, niin että sitä on turvallista käyttää väistötilana. Itse esitin toiveen, että mittauksia tehtäisiin säännöllisesti ja käyttäjien oireet otettaisiin vakavasti, jos niitä ilmenee.

Teollisuushalli 

 

Koska tätä asiaa puitiin pitkään ja suorin sanakääntein kaupunginvaltuuston julkisessa kokouksessa eilen, kirjoitan minäkin nyt tästä suoraan.

Taustaa

 

Eniten valtuustossa keskustelua sai aikaan rakennettava teollisuushalli. Virroille on siis tulossa yritys nimeltä Nicewood; kaupunki rakentaa hallin, ja yritys tulee siihen vuokralle. Kaikki me valtuutetut olimme täysin samaa mieltä siitä, että ilman muuta pitää ottaa kaikki yritykset vastaan, ja rakentaa niitä vuokrattavia halleja, jos yritykset mieluummin haluavat olla vuokratiloissa kuin omissaan.

Oman lisänsä juttuun tuo se, että kuntalaki määrää, että kunta ei voi suoraan tuottaa sellaista palvelua, jossa jokin muukin toimija voisi toimia, ja kunta sitten kilpailla sen kanssa.(Ei koske niitä palveluja, joiden tuottamiseen kunnat on velvoitettu lain nojalla, kuten terveyspalvelut). Tässä tapauksessa on kyse teollisuushallin vuokraamisesta, ja teoriassa joku muukin voisi vuokrata teollisuushalleja kuin kunta, joten kunnan on pitänyt yhtiöittää tämä toiminta. Virroilla asia on hoidettu Virtain yrityspalvelu oy:n kautta. Kaupunki rakentaa ja luovuttaa sen VYPille vuokrattavaksi.

Varsinaisesti tämän hallin rakentaminen on jo hyväksytty 12.12.2016 talousarvion yhteydessä, siihen on budjetoitu rahaa 1,4 miljoonaa. Nyt oli sitten jollekin tullut mieleen, että pyydetäänpäs hankkeelle 400 000 euron lisämääräraha, jotta saataisiin rakennettua parempi halli. Yrittäjä itse oli toivonut pressuhallia, koska on itse harkinnut vuokratason, jonka katsoo mahdolliseksi maksaa, ja pressuhallin kohdalla taso olisi ollut sopiva. Tällöin hallin rakentamiskustannukset saataisiin katettua kahdenkymmenen vuoden aikana vuokrista.

Ymmärrän kyllä perusteet tämän kalliimman kiinteärakenteisen hallin rakentamiselle pressuhallin sijaan, tai ainakin osan perusteista. Olen samaa mieltä siitä, että eihän kukaan voi tietää, miten yrityksellä menee ja kauanko se on vuokralla. Jos kävisi niin, että se lähtisi jossain vaiheessa pois, jäisi kaupungin haltuun parempi halli, johon olisi helpompi saada uudet vuokralaiset. Sen sijaan perustelu, että halli tulee näkyvälle paikalle ja pitäisi sen takia olla hieno, on mielestäni vähän ontuva. Nimittäin eivät ne pressuhallitkaan mitään rumia ole, ei ole kyseessä mikään lainapeite kehikon päällä vaan ihan näyttäviä ratkaisuja niissäkin löytyy. Ja sitä paitsi Kitusenkulma on teollisuusalue, ei luksusluokan asuntoalue.

Pimitys

Suurin ongelma tässä asiassa ei ollutkaan se, että kumpi halli rakennetaan, vaan se miten asiassa on toimittu. Yllätys yllätys, asialla on taas ollut tämä meidän pieni piirimme. On niin kovasti haluttu saada tämä parempi halli, että on päätetty huijata VYPin hallitus (Tuula Mäntysalmi ja Pentti Tikkanen) allekirjoittamaan vuokrasopimus yrittäjän kanssa väärillä tiedoilla, he ovat nimittäin luulleet, että hallin siihen mennessä budjetoitu kustannusarvio on se, jonka mukaan toimitaan.

VYPin hallitus on pitänyt jo viime vuoden aikana useita palavereja yrittäjän kanssa, niissä on ollut mukana ainakin myös VYPin toimitusjohtaja ja samalla Virtain kaupunginjohtaja Vesa Haapamäki sekä useimmissa tapaamisissa myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Reijo Koskela ja viestintä- ja kehittämispäällikkö Heidi Tanhua. Näissä tapaamisissa on saatu sovittua vuokrataso, jonka vuokralainen kykenee maksamaan ja joka kattaisi rakennettavan hallin kulut kahdessakymmenessä vuodessa.

VYPin hallituksen jäsenet ovat allekirjoittaneet vuokrasopimuksen ke 8.3.2017 ja torstaina 9.3. ilmaantui kaupunginhallituksen esityslista, josta hekin saivat lukea, että nyt onkin esityksenä aivan erilainen halli kuin se, mihin he ovat kuvitelleet sitoutuvansa. Mielestäni on todella törkeää toimintaa, että tarkoituksellisesti pimitetään tietoja. Onko ajateltu niin, että VYPin hallitus ei tule suostumaan siihen kalliimpaan halliin, ja sitten päätetty olla kertomatta asiasta heille?


Asian yhteydessä äänestettiin kaksi kertaa, ensin Vehmas esitti, että jätetään asia vielä pöydälle ja minä kannatin. Ajattelin, että jospa tuo asia voitaisiin vielä puida kunnolla ja saada sopuratkaisu, näin vältyttäisiin mahdollisilta tulevilta valituksilta. Asian sopimista jollain tavalla olin jo viikonlopun aikana ehdottanut lähettämällä sähköpostia kaikille valtuutetuille ja asiaan liittyville viranhaltijoille. Koska mielestäni Virroilla pitäisi pyrkiä yhteistyöhön ja ratkaisukeskeiseen politiikkaan eikä aina lukkiutua niihin omiin poteroihin. Kovin montaa vastausta ja kannanottoa en sähköpostiini saanut.

Hävisimme pöydällepanoäänestyksen, ja asian käsittelyä jatkettiin. Sitten Tikkanen teki esityksen Ala-Kaarteen kannattamana, että ei päätettäisi myöntää lisämäärärahaa, ja että päätettäisiin rakentaa se yrittäjällekin hyvin sopiva pressuhalli, jonka perusteella vuokrasopimuskin oli allekirjoitettu. Minä äänestin presssuhallin puolesta, ihan jo senkin vuoksi, että toimintatapa, jolla tässä oli toimittu, on kerta kaikkiaan kestämätön ja sopimaton kunnalliseen demokratiaan. Sinänsä ymmärrän kyllä toisin äänestäneitäkin, oli heilläkin hyvät perusteet. Itsekin mietin pitkään, mille kannalle asettuisin ja hallituksen kokouksessa vielä olin paremman hallin rakentamisen puolella. Mutta saatuani viikon aikana lisätietoa asian suhteen tapahtuneesta kieroilusta, päätin ihan oikeudenmukaisuuden vuoksi asettua vääryyttä kärsineiden puolelle.

Asian käsittelyn aikana kaupunginhallituksen puheenjohtaja ihmetteli, että miten voi olla niin, että VYPin hallituksen jäsenet eivät tiedä tästä toisesta hallivaihtoehdosta ollenkaan, ovathan he myös kaupunginhallituksen jäseniä. Taisi vaan unohtua Koskelalta, että ei näistä vaihtoehdoista ole lainkaan puhuttu hallituksessa. Lisäksi Koskela ja Haapamäki moneen kertaan mainitsivat, että vuokrasopimus on VYPin asia, ei kaupungin ja että kilpailutusasiakirjat ovat olleet nähtävissä Hilmassa (Hilma = työ- ja elinkeinoministeriön ylläpitämä maksuton, sähköinen ilmoituskanava, jossa hankintayksiköt ilmoittavat julkisista hankinnoistaan). Eihän se homma tuolla kaupunginhallituksessa niin voi mennä, että jäsenten pitää itse onkia asiat selville internetistä.

Maanantaina 6.3. oli myös hallituksen kokous, tällöin olisi voitu hallitukselle esitellä asia ja vaihtoehdot ja perustella miksi pitäisikin rakentaa se parempi halli. Tällöin tiedon asiasta olisivat saaneet myös VYPin hallituksen jäsenet ja asiassa olisi ollut mahdollisuudet päästä yhdessä sovittuun ratkaisuun.

Nyt kun hallista on päätetty, edessä on tämän pimityksen käsittely kaupunginhallituksessa. Vähin mitä voitaisiin tehdä, olisi se, että asianosaiset edes myöntäisivät valmistelussa tapahtuneet seikat. Syypääksi on nyt vaarassa joutua kaupunginjohtaja yksin, olen aivan varma, että hän ei ole yksin tätä juonittelua keksinyt, mutta vaikeaahan sitä on todistaa, jos eivät asianosaiset itse myönnä sekaantuneensa juttuun.

Yrityksiä on saatava Virroille, mutta tarkoitus ei ainakaan kunnan kyseessä ollessa pyhitä keinoja. Asioissa on edettävä oikeassa järjestyksessä ja lakien mukaan. Siitä huolimatta toivon, että kukaan ei nyt vaan valittaisi tästä päätöksestä, sehän lykkäisi asiaa  ikuisuuksien päähän ja yrittäjä ehtisi jo siirtyä jatkamaan toimintaansa jossain muussa kunnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti